Порт Луис – етнически коктейл по столичните улици

През деня там цари шумът на големия делови център и бръмченето на автомобили. Буквално гърмящ през деня, през нощта градът утихва и на улиците става толкова тихо, че самите му жители го наричат Мъртвия град. Животът тук е подреден и оразмерен. Столицата на рая – Порт Луис.

Основан през 1735 г., градът носи името си в чест на френския крал Людовик Петнайсети. Разположена в западната част на острова, на практика в самото море, в подножието на планината Мока и връх Питер Бот, столицата на Мавриций посреща гостите си с построените си в колониален стил домове и с извисяващата се на централния градски площад сграда на Дома на правителството.

Градът е симбиоза на няколко култури – в него има китайски квартал и мюсюлмански джамии, повечето му улици и до днес носят френски имена, а речта, която се можете да чуете по тях, е английска, креолско наречие, китайски и хинди.

louizИма в Порт Луис и католическа катедрала – св. Людовик, и китайска пагода, и джамия – Джума, и създадена типично в английски стил църква – Сейнт Джеймс, и индуско-тамилски храм – Маесварат, и древна цитадела на форт Аделаида, и стар жилищен комплекс за имигранти.

Когато разглеждате този етнически винегрет, не пропускайте музеите – тук те са в изобилие: музей на раковините и на маските, на фотографията и на природната история, на пощата, както и ограденият от красиви и цветни градини Национален музей.

Най привлекателната забележителност на столичния град обаче си остава шумният и колоритен пазар – той наистина е много особен. Нещо средно между арабско тържище и парижки пазар. Ярки сочни екзотични плодове, кошници, пълни с узрели зеленчуци, билки и цветя, подправки и риба, местни текстилни изделия и чанти, пъстри парео и бижута. Тук наистина можете да купите всичко. 🙂

 

Google+ Comments