Църковният съвет срещу Гауди

Днес поемаме към малко испанско градче и към една от най-големите му забележителности. Когато става въпрос за архитектурни забележителности в Испания, и не само там, има едно име, което традиционно се появява. Логично – оставил е талантливи следи навсякъде.
gaudyПрез 1887 г. епископският дворец в испанския град Асторга е унищожен до основи от пожар, епископ Жан Батиста Грау-и-Велеспинос се обръща към великия Антонио Гауди с предложение да проектира новата сграда. И въпреки, че талантливият архитект по същото време е зает с изграждането на палата Гуеля в Барселона и паралелно с това работи по проекта на Саграда Фамилия, не отказва на земляка си. Така в Асторга се появява средновековен замък, който много малко прилича на останалите творения на именития архитект. Защо – сигурно се питате вече.
Преди да започне работа върху проекта, Гауди поискал фотография на местността, където трябвало да изникне новото здание с покои за епископите. Материализираната си идея той изпраща на отец Грау за одобрение и през юни 1890 г. стартира строежът.
По замисъла му постройката в неоготически стил трябвало да бъде направена от сив гранит, а централната й фасада – от бял, напомняйки за ослепително белите одежди на духовниците и за смисъла, който не носят. По същия начин трябвало да изглежда и покривът. Но не му било съдено да завърши работата си – през 1893 г. отец Жан Батиста починал, не дочаквайки края на строежа, и църковните настоятели, недоволни от високата цена на проекта, започнали да настояват за преразглеждане на сметките. Обидчивият и егоцентричен (като всеки велик творец) архитект заявил, че се отказва да продължи сътрудничеството си с тях и че повече кракът му няма да стъпи в града.
Работата по замъка продължила чак през 1907 година и е завършена от друг майстор – Рикардо Герета, който не преценил за нужно да се придържа към първоначалната оригинална и смела идея на Гауди – каквито между другото са всичките творения на барселонския вълшебник.

 

Google+ Comments