Златният павилион – възкръснал от пепелта

goldenНа север от бившата японска столица Киото се намира прекрасната планина Китаяма  – Северните планини. Тук в началото на 13 век аристократът Фудживара Кунцуне посторил манастир и извънградска къща. Повече от век те били владение на знатния род, докато един от наследниците не бил обвинен в покушение срещу императора. Родовите имения били конфискувани, а манастирът и къщата запустели. И така до 1397 г., когато земите на Китаяма не били предадени на Ашикага Йошимицу, третия шогун от шогуната Муромати. Той веднага пристъпил към строеж на собствена резиденция на мястото на изоставения манастир и родовото имение. Така се появява дворецът Китаяма, чието главно украшение бил Кинкакуджи, или Златният павилион.

Триетажната сграда, която имала квадратна основа, била наистина златна. И стените, и покривът й били покрити с позлата и защитен лак уруши.

Първият етаж бил кръстен Зала на пречистването. В центъра му се намирала статуята на Буда Шакямуни, а вляво от нея – статуята на самия  Ашикага.

Вторият етаж получил названието Пещера на милосърдието. Той бил построен в стила на самурайските жилища и е посветен на четирите небесни царе.

Третият етаж се казвал Върха на красотата и много приличал на дзен храм, в него се намирали и мощите на Буда. Тук се провеждали религиозни церемонии.

След смъртта на шогуна, изпълнявайки последната му воля, синът му превръща павилиона в будистки манастир. Кръстили обителта Рокуондзи. Тя просъществувала до 1477 г., когато по време на размирици изгорели всичките здания на манастира. Всички без Златния павилион. Но съдбата само се забавила.

През 1950 г. луд монах при опит да се самоубие го опожарява – в крайна сметка свещеникът не успял да сложи край на живота си, но пък храмът изгорял до основи.

Пет години по-късно започват възстановителните работи, но светинята е възстановена напълно чак през 2003 г.

И днес както преди великолепната сграда се отразява в тихите води на езерото Кекоти – езеро огледало, създавайки илюзията за съществуването на втори павилион – блестяща позлата от дълбините на водата.

 

Google+ Comments