Величка – скритите съкровища на солната мина

Недалеч от Краков се намира малкото полско градче Величка. А в него – съвсем обичайна на пръв поглед мина. Външно – както останалите – чиста и подредена. С две думи – не предвещава нищо особено. Но спуснете ли се надолу – вие ще попаднете във фантастично подземно солно царство, което няма аналог в целия свят.

На дълбочина от двеста метра пред посетителите се открива поразителна галерия с подземно езеро и действащ параклис, който се намира в камерата, носеща името на Николай Коперник, построена в блок от зелена сол още в края на 17 век.

velichka

Статуи на апостолите Петър и Павел, на св. Антоний, Богородица, крал Август и самия Коперник, който е пребивавал в шахтата, били издълбани в минералните блокове.

А на дълбочина от 101 метра се намира една от най-красивите и големи камери – Параклисът. Височината на този подземен храм е около 12 метра, дълбочината му – около 50, а ширината 18 метра. От сол в различни цветове е създаден неповторим ансамбъл, включващ богато орнаментиран олтар, многочислени скулптури на светци и барелефи, изобразяващи основни сюжети от Евангелието. Заради неповторимата акустика, тук често се провеждат концерти на камерна музика.

В мините има общо 2040 старинни шахти, съединени помежду си с двукилометрови преходи. Коридорите и галериите са разположени на 7 нива на дълбочина от 57 до 198 метра, а общата им дължина е повече от 200 км.

Тук се провеждат спортни състезания и танцови вечери. Има антиалергичен санаториум и даже единствената в света подземна поща. И всичко тук е направено от сол – дори разкошните полилеи, които много приличат на кристални. За да се създаде това чудо, белият прах първоначално се разтварял, после с помощта на добавки се получавала консистенция, наподобяваща стъкло.

 

 

Google+ Comments