Берлин – динозаврите на разходка

От едно изключително красиво, но опасно място днес отиваме на друго. Е, също интересно, но не чак толкова страховито – поне не и ако обитателите му не оживеят. 🙂
Знаете ли как се казва най-големият в света динозавър? Брахиозавър. А искате ли да видите? Със сигурност. Разбира се, само скелета му, но и това си струва. Ето това е целта на днешната ни виртуална екскурзия до Музея по естествознание в немската столица, един от петте най-големи и значими естествоведчески центрове в света. Музеят е основан в далечната 1810 г. и само преди три години отбеляза своята 200-годишнина.
Той е едно от първите постоянни научни изложения в Берлин и колекцията му се пресмята на ни по-малко, ни повече от 30 милиона екземпляра, илюстриращи еволюцията на Земята, Вселената и живота на нашата планета.

dinosaurs

Безспорният хит обаче е колекцията от скелети на динозаври, която с право се счита за най-голямата в света. При това изключително добре запазени. Запознанството на туристите с огромните гущери започва още във фоайето. Във вътрешния двор, на чист въздух, са се разположили 6 огромни представители на древната фауна, а от прозорците надничат любопитни алозаври.
В една от залите е разположен Самият Той – най, най… в света – Brachiosaurus brancai. Дължината му е повече от 15 метра, а височината – цели 13. Костите на гущера, живял на Земята преди 150 милиона години, са намерени през 1909 г. от немски археолози при разкопки в Източна Африка.
Още една голяма гордост има изложбата – останките на Archaeopteryx lithographica, който се явява преходното звено в еволюцията от огромните чудовища към птиците. Подобна находка се представя на практика за първи път.
Главната зала се явява и научна лаборатория. Част от сбирката може да се види под формата на мултимедия. Така че, слагайки специални очила, посетителите могат да се пренесат в мезозоя и да видят оживелите експонати. Ако не се страхуват, разбира се! 🙂

Google+ Comments