Видатокс – лекарство от Куба против рак

IMG_6263Обикновено ви водя на непознати и екзотични части на света, днес обаче ще ви поговоря за нещо, отнасящо се хем до България, хем до далечната и не толкова позната у нас страна – Куба. Не малко са нещата, с които островната държава може да се похвали – като пурите, например, но днес ще ви разкажа за отровата от син скорпион (Rhopalurus junceus), за която отдавна се знае, че е много ефективно средство срещу рак.

Синият скорпион е екзотично паякообразно, което вирее единствено в Куба. От хилядолетия отровата му се използва като обезболяващо, а през последните 25 години се изследват и нейните свойства за борба с рака. Тя не само има противотуморни характеристики и намаля болката, но също така влияе положително на имунната система и действа противовъзпалително.

Наскоро медикамент, в който се съдържа извлечена от син скорпион отрова, бе пуснат за продажба и в България , благодарение на фондация „Неогенезис“, посветена на помощта за онкоболните у нас.  Представянето на лекарството с отрова от син скорпион – Видатокс, се състоя миналия месец в посолството на Куба, и бе водена от медици, работещи в лабораториите на компанията, която произвежда лекарството – Лабиофам.  Любопитен факт е, че нейният директор – д-р Хосе Антонио Фрага Кастро, е племенник на диктатора Фидел Кастро. На събитието са присъствали посланикът на Куба – Тересита Капоте, Елена Банова от фондация „Неогенезис“, бизнесменът Светослав Кантарджиев, медицинската сестра Веселина Ганчева, лекари и пациенти.

Доскоро наши сънародници са ходили чак до лабораториите на Лабиофам в Хавана, за да се сдобият с кубинския лек. Дано сега, бъдейки по-достъпно това лекарство идващо от далечната Куба и едно красиво и екзотично животно, да помогне на повече хора, които иначе нямаше да могат да си го позволят.

Google+ Comments