Eзерото на любовта

Брюж е скъпоценният камък на Белгия, един от най-романтичните градове на света. Всеки, който го е посетил, остава с впечатлението че тук времето е спряло своя ход и е застинало някъде в средните векове. Покрай изписани като играчки къщички и великолепни канали се вият улички, които водят туристите до удивителното Езеро на любовта. А покрай него се е разпрострял приказно красив парк, сякаш слязъл от старинна пощенска картичка.

И разбира се, като всяко романтично място и това разказва легенда за разтърсваща любов.

В Брюж, който по времето, за което разказва легендата, още не бил град, а малко обикновено селце, заобиколено от гори и блата, пристигнал стар моряк с дъщеря си Мина. Простил се вече с бурния морски живот и усещайки, че върви към края си, той решил да задоми Мина. Избрал й по неговите представи подходящ жених и я уведомил. Но момичето вече било влюбено в друг – млад воин от съседното село. Младите криели връзката си, опасявайки се, че старият моряк няма да я одобри. Но за беда страната била нападната от римляните и Стромберг – така се казвало момчето – отишъл на война. Девойката го чакала да се върне и постоянно отклонявала настойчивите призиви на баща си да се омъжи, докато той не поставил ултиматум  – до третия изгрев на слънцето брачният съюз да се случи. В отчаянието си Мина избягала в гората. Не след дълго войната свършила, Стромберг се върнал и като узнал за случилото се, тръгнал да я търси. Намерил я, но късно – от изтощение и глад девойката умряла в ръцете му.

В нейна памет влюбеният мъж решил да построи уникален паметник – на брега на езерото, където намерил любимата си, той поставил тежък камък. И така, преграждайки ручея, той погребал момичето в пресъхналото русло. После пак дал свобода на водата.

Днес на мястото на камъка се извисява кула, а по водата плуват грациозни лебеди – символ на любовта и верността. Царствените и величествени птици на фона на удивителната природа предизвикват наистина незабравимо впечатление. В парка идват хиляди, за да намерят покой и за да отдъхнат. А влюбените задължително се устремяват към моста – счита се, че клетвата за вярност, дадена там, никой и нищо не може да разруши.

 

 

 

Google+ Comments