Да поговорим за Хърватия!

Колко от вас са се замисляли за посещение в Хърватия? Грасове като Флоренция, Виена, Берлин и др. дестинации звучат къде-къде по-авторитетно и примамливо, нали? Добре, съгласен съм, че си струва да посетиш и тях, но това не означава да пренебрегнем всички останали по-малки държави и градове. Особено когато има какво да ни покажат.

Затова днес ще спра погледа си върху Хърватия – тази севернобалканска страна, с която малко или много, но имаме общи черти. Площта й е само 56 594 кв. км., което е приблизително половин България. Населението й е около 4,5 млн. души, което също е на половина на нашето. Дотук приликите не са малко… А ако искате още една – заслушайте се в хърватския език, има толкова общи думи с нашите, че ще ви се вземе ума как е възможно.

view_of_zagreb_croatia

Сега си представете, че сте попаднали в хърватската столица – Загреб. Накъде бихте могли да отидете? Първо, спокойно можете да се разходите из самия град. Той има богата история, която датира още от времето на неолита. Някогашното римско име на града било Андаутония, а като Загреб е споменато за първи път през 1094 г. Това означава, че мястото има поне 1000-годишна история. Струва си да научим малко повече по темата, нали? Сигурен съм също, че ще се насладите на множество красиви гледки, интересна архитектура и ще съберете нови емоции.

Какво друга има в района? Словенската столица Любляна е саааамо на 140 км разстояние. Да ви кажа честно това си e кажи-речи да пропътуваш София-Пловдив – може да звучи дълго, но на практика не е. В Любляна също можете да се насладите на архитектурата, храмовете и градския пейзаж. В крайна сметка това е още една европейска столица, в която да се похвалите, че се били! А на 50-на км. от Любляна се намира пещерата Постойнска яма с дължина от 20 570 м. Доста „скромно“, а?

sastavci-slapovi

Кулминацията оставям за накрая. На 140-150 км. югозападно от Загреб се намира един национален парк, който ще ви вземе ума – Плитвичките езера. Те са най-популярната туристическа атракция в Хърватия. Обявени са за национален парк през 1949 г., а през 1979 г. са включени в списъка на ЮНЕСКО за историческо наследство. Там можете да си изплакнете очите с природни красоти. Общата площ на резервата е около 300 кв.км., езерата са 16 на брой, а природата е автентична и дива.

Google+ Comments