Салинас Грандес

Почитатели на великия американски писател Джон Стайнбек със сигурност ще се заблудят, че потегляме към Америка. Няма как да сте забравили името на калифорнийската долина, в която се развива голяма част от действието на романа “На изток от рая”, а и родно място на писателя. Е, просто съвпадение на имената. Истината е, че днес трябва да стигнем до една интересна природна забележителност в Аржентина – оцветената в бяло пустиня Салинас Грандес, която прилича много повече на долина, покрита със сняг. Но това съвсем не е така и няма как да бъде, защото се намира в Аржентинските Кордилери, където температурите често достигат до +50 градуса. Заемаща площ от почти 9000 кв . км и подобно на пустинята в Боливия, и тази е подходяща само за добив на минерални соли.
Когато човек я погледне, първото му впечатление е, че вижда сухо легло на море. Геолозите обаче отхвърлят възможността на това място някога да е имало море. Климатът е много сух, а валежите изключително слаби – условия, при които няма как да се образува море. Водата, спускаща се от планините или след дъжд, е малко, а силните ветрове и жегата вършат своето – влагата се задържа за много кратко като огледална повърхност, след което се изпарява.
И произходът на цвета все още е загадка за учените. Една от версиите е, че минаващите близо до повърхността солени води след изпаряването си от високите температури оставят отгоре плътен бял слой.
Днес основното предназначение на платото е добив на соли, боракс, литий, калий. В най-скоро време се предвижда там да заработи най-големият в света завод за производство на литий.
Разбира се, необичайността на мястото привличат тук много туристи, които обичат екстремните преживявания – все пак походите в безжизнената пустиня са доста рисковани. А за любителите на още по-рисковите занятия – оттук минава и пътят на световноизвестното рали Дакар.
Но ако все пак животът ви е достатъчно мил и сте заредени питейна вода и слънчеви очила, спокойно може да се наслаждавате на безкрайните бели простори и от прозореца на влака. През пустинята минава железопътната линия Тукуман – Кордова.
grandes

Google+ Comments