Пантеонът в Рим, Италия

Roma-pantheon-03Европа не случайно е наричана Старият континент. Тук имаме запазени много архитектурни забележителности, които ни връщат стотици и дори хиляди години назад в историята. По причини, върху които не искам да се спирам в момента, в Италия има наистина много неща, които е любопитно да се видят. Хубавото е, че най-известните от тях са съсредоточени в центъра на Рим.

В подобен контекст сигурно веднага се сещате за Колизеума и Античните форуми, които са разположени до него. Или се в главите ви изкачат образите на огромно плочи с пица, чинии, от които преливат паста и спагети?

Аз обаче ще се спра на една друга важна забележителност в Рим – Пантеонът. Ако случайно се озовете в италианската столица, не пропускайте да посетите това почти магично място. Пантеонът на-общо казано е място за поклонение. Името му идва от гръцки и означава „всички богове“. Построен е в периода между  27 25 г. пр.н.е. по време на управлението на Октавиан Август. След това е разрушаван два пъти по време на нападания на града, а през 126 година е реставриран във вида му, в който го виждаме днес. Някъде от VII век нататък се използва като място за поклонение на християните.

Колкото и различни религии да е приютявал Пантеонът обаче, винаги предназначението му е било като място за поклонение. Той е най-добре запазената сграда от римско време, така че си струва да го посетите. Пожелавам ви го.

Google+ Comments