Разходка из потъналата гора

potunalaКато мачти на потънали кораби от тюркоазената гладкост на водата стърчат остри пики. А може би това е древна армия, притаила се в тайнствените глъбини, която в точния момент ще изскочи и ще изненада врага!? За да разгадаете тази тайна, е необходимо да се изкачите на височина от 1876 метра. Именно там, в средата на прекрасна хвойнова гора, в дефилето на Кунгей Алтау в Казахстан, се намира загадъчното и мистично езеро Каинди.

В действителност няма нищо свръхестествено и необяснимо в това, което ще видите. През 1911 година това място е сполетяно от една от най-разрушителните земни стихии – земетресение. Свлачището, образувало се в резултат на природния катаклизъм, блокирало реката и като резултат от тази новопоявила се преграда долината се напълнила с вода. Така се ражда Каинди. Дължината му е около 400 метра, а най-дълбокото място в него – около 30. До съвсем скоро водоемът е бил с около десетина метра по-дълбок, но серия от наводнения през 80-те години “коригират” и размера, и дълбочината му.

Ще попитате: а какво точно са острите пики – отговорът е прост: това са сухите върхове на потъналата борова гора. Водата е толкова студена – даже през лятото температурата й не надвишава 6 градуса, – че боровете са се запазили идеално и до момента и при тихо време се виждат ясно над изумрудената вода.

Това екзотично и красиво място е особено популярно сред любителите на подводните спортове, които с удоволствие се разхождат по пътеките на подводната гора.

А около езерото е неописуема красота. Каменисти склонове, стръмни скали, гъста борова гора. А от билото се открива чудесна гледка към речната долина и към красивата брезова горичка, която дава и името на тази казахстанска природна забележителност. В превод от казахстански Каинди означава изобилие от брези.

 

Google+ Comments