Орлин Алексиев

От общинския съвет в София до рали Дакар – Орлин Алексиев

Орлин Алексиев е роден през 1967-а година. Завършва специалност право в Югозападния университет „Неофит Рилски“, магистратура по бизнес администрация в Нов български университет и защитава докторантура в Международното висше бизнес училище с тема на дисертацията – „Държавно управление и регулиране на икономическите и социалните процеси в пазарната икономика“.

През 2007-а година се кандидатира за общински съветник от листата на ГЕРБ и е избран да участва в местния парламент. Оттогава насам той заема няколко отговорни поста: от 2009-а до 2011-а е председател на Управителния съвет на Национална компания „Железопътна инфраструктура“. От 2011 до 2018-а година е представител на Столична община в общото събрание на Общинска банка. От 2011-а до сега е председател на Съвета за управление на Специализирания общински приватизационен фонд.

Орлин Алексиев е сред инициаторите и най-активно действащите Столична община, в качеството си на мажоритарен акционер, да си върне контрола в управлението на Общинска банка. В резултат на тези усилия, финансовата институция бе стабилизирана и през 2018-а година успешно продадена. С част от получените средства са ремонтирани или изградени 120 детски и спортни площадки, както и 22 сгради на училища и детски градини в 15 столични райони.

Наред с тази изключително отговорна професионална дейност, Орлин Алексиев е и офроуд състезател. През 2013-а година застава на старта на едно от най-престижните състезания в тази категория – рали Дакар. Заедно със съотборника си, навигаторът Пламен Николов залагат на автомобил BMW X1 Proto.

За най-голямо щастие на всички автомобилни запалянковци, Орлин Алексиев завършва състезанието като записва най-доброто представяне на български отбор до този момент – 17-то място в класа и 61-во в генералното класиране.

На следващата година Орлин Алексиев застава на стартовата линия на офроуд състезанието за втори пореден път. Този път с автомобил Fiat Freemont, но проблеми с качеството на горивото не му позволяват да повтори успеха си от 2013-а и да завърши успешна надпреварата.

Орлин Алексиев не е единственият човек с различна професия от тази на автомобилен състезател, който се включва в рали Дакар. Правилата го позволяват, а през годините в надпреварата са се включвали хора като Жан-Пол Белмондо, Клод Брасьор, Шантал Нобел, Марк Тачър, син на Маргарет Тачър, Албер II, принц на Монако, Каролина Монакска, принцеса на Хановер и сестра на Албер ІІ и много други.

Google+ Comments