Подготвени за планината

Тази година е годината на опознаване на родината. Всички сме били по Черноморието и знаме за красивите полузатворени плажове. Но дали сте правили походи в планата? Българите сме късметлии, защото имаме разнообразен релеф и може да се порадваме както на приятни, така и на по-тежки планински маршрути на прохлада. Истината е, че планината не е за подценяване и там трябва да бъдем подготвени.

В тази статия в блога си ми се иска да ви споделя някои съвети, до които съм достигнал от опит. Смятам, че ще ви бъдат полезни при следващия преход и ще ви гарантират едно добро изживяване.

Преди да тръгнете в планината е добре да си направите застраховка. Тя е минимална като разход, но ви гарантира, че при инцидент ще имате бърза и надеждна помощ. Също така е добре да се обадите на ваши близки, приятели или дори на хижари преди старта на вашия пешеходен маршрут. По този начин някой ще е информиран къде точно отивате и ако не се върнете до определено време, може да се свърже със спасителни екипи.

Следва физическата подготовка. Задължително е да имате минимална подготовка на тялото, защото иначе ще го пренатоварите и може освен мускулна треска, да си докарате и някоя контузия. Загрейте поне две седмици преди преход в планината с леки упражнения.

Снабдете се и с удобни дрехи, като ви препоръчвам дълги панталони, яке, тениска, шапка и специализирани обувки за планина. Не подценявайте екипировката си, тя е наистина важна. В раницата си добавете още вода, карта, фенерче, дъждобран, някоя резервна дреха, храна и задължително мед. Наличието на бързоусвоими от организма захари е належащо, защото от надморската височина, слънцето, рязката смяна на температурата и други фактори, може да ви падне рязко кръвното.

Най-важното от всичко е да бъдете наспани, нахранени и заредени положително. Бъдете готови за новите предизвикателства, които ще ви предостави планината. А след тези редове, ще бъдете и малко по-подготвени.

Google+ Comments