Там, където е шумял парижкият пазар…

Там повече от осем века се е намирало централното пазарище на френската столица, сполучливо описано от Емил Зола, днес тук  блестят стъклени панели и се извисява модерният   Le Forum Des Halles.

parisТърговската част заедно с църквата Сент Есташ съществуват още от началото на 12 век. Още от ония времена всяка сутрин към мястото се устремявали парижките търговци със своите стоки, а жителите на столичния град обичали да идват още в пет часа сутринта, за да се насладят на традиционната лучена супа.

Но градът растял. Огромното количество от продавачи и купувачи създали огромни проблеми за района – задръстванията станали почти ежедневно явление. Затова през 1969 година общинските власти решили да изнесат пазарището извън пределите на града. Естествено опитът бил напълно неуспешен, да не говорим за това, че се появила чудовищна и шокираща местните жители пустош, която те нарекли le trou des Halles – дупката Halles.

Точно десет години били нужни на кмета, за да реши какво да прави с тази пустош. Така през 1979 година на старото място за покупко-продажби във френската столица, се появява модерен търговски комплекс от стъкло и алуминий на пет нива.

Не си мислете обаче, че той се извисява над останалите сгради наоколо. Не, над земята се вижда само един етаж от постройката, всички останали са скрити под нея. Въпреки това проблеми с осветлението тук няма – сложна система от огледала, отразяващи естествената слънчева светлина, която прониква през стъкления покрив на първото ниво, осигурява за всички магазини в комплекса необходимото осветление.

В огромния подземен център са разположени повече от 250 бутика и магазина, спортно-развлекателни зали, много кафенета и ресторанти, изложбена зала, два киносалона, музей, нощен бар, детски кът и басейн. А под всички тях се е намерило място дори за огромна метростанция.

Покрай форума е разположена и красива градина, която която благодарение на метални конструкции и арки изглежда ултрасъвременно, почти космически.

 

Google+ Comments