Северното черноморие – късче от Рая

От много време планирахме с моите приятели да направим една обиколка из северното черноморие. Дълго планирахме, но така и не можехме да отделим достатъчно време. И в крайна сметка направихме един 4-дневен тур, който се оказа, че е крайно недостатъчен за красотите, които ни очакваха там.

Започнахме нашата обиколка от Румъния, но за нея ще ви разкажа някой друг път. Когато се прибирахме към България, решихме да минем през Дуранкулак и да обиколим местностите, за които само сме чели или слушали разкази.

Първата ни спирка беше Шабла. Градчето е малко и китно. Учудващо подредено и чисто. Настроението, което не ме напускаше там беше все едно съм се завърнал в годините на своето детство. Бавно, лежерно и спокойно градче, в което така и не разбрах какво точно може да се работи или как да се забавляват младите.

Ще вметна тук една скоба, преди години работих с една девойка, която беше родом от Шабла. Тогава ми се струваше на края на света. Тя обясняваше, че развитието в този гард е почти минимално, а години по-късно – се съмнявам да се е променило в положителна посока.

Фарът на Шабла е интересен и може би впечатляващ за хора, които никога не са виждали фар в живота си. Но по-впечатляващ беше дивият и каменист плаж до него. Там видяхме лебед, който една жена хранеше от ръката си, а водата беше чиста и топла. Продължихме към Тюленово, където се насладихме на прекрасните гледки от брега. Там хората правят диво къмпингуване, но мястото наистина си заслужава!

Вечерта ни завърши в Камен бряг. Малко село, което обаче крие прекрасна природа. А в търсенето на огънчето се насладихме на безкрайното небе, обсипано с хиляди звезди, някои от които се опитваха да стигнат до нас, като оставяха дълга следа в нощното небе.

Продължихме пътешествието си по резерват Яйлата, където можехме да се насладим на уникални скални жилища. А плажа си направихме на уникален див плаж Булата, намиращ се в тихо и спокойно заливче, което осигуряваше кристална, спокойна и топла вода.

Пътешествието ни завърши в Кранево, където се насладихме на цивилизацията, но и се убедихме, че ще се върнем задължително по тези части на България за много по-дълго време.

Google+ Comments