Кабо Верде

Имам една любима певица – Сезария Евора – която е родена на островите Кабо Верде. Оттам ми дойде интересът и прочетох доста неща за тази островна държава, макар че, когато четях, имах усещането, че вече съм бил там – вероятно усещането е дошло от музиката. Днес реших да ви поразкажа за тази красива страна, като се надявам някой ден лично да я посетя.

Кабо Верде е островна държава в северната част на Атлантическия океан, състояща се от десет големи и осем по-малки острова. Теренът е предимно планински с голям брой затихнали и действащи вулкани. Крайбрежната ивица е дълга около хиляда километра, с множество запустели плажове. Кабо Верде определено не е място за масовия турист. Той е идеално място за тези, които искат да си починат в тишина и уединение, далеч от цивилизацията. На неголемите по размер острови, разхвърляни по средата на безбрежния океан, няма нито големи градове, нито тълпи от народ. Там има не много и не големи хотели в близост до чистите пясъчни плажове, в които се плискат прозрачните като сълза вълни на Атлантическия океан. До шестнайсети век тези острови на практика са били необитаеми, но може да се каже, че и днес човешката намеса не бие много на очи – архитектурата на неголемите селища идеално се вписва в ландшафта.  Най-интересното на острова обаче се намира под водата. Там има изключително разнообразие от риби – в пещерите на Кабо Верде е пълно със змиорки и омари, а в крайбрежните райони – с акули и лангусти. Понякога близо до брега минават стада делфини и китове, пъстри рифови риби, а също и огромни зелени костенурки.

Ами това е – невероятна природа, великолепни пустеещи плажове, подводен рай. Ако засега не можете да си го позволите – направете като мен, пуснете си една песен на Сезария Евора.

Google+ Comments