Застрояването по Черноморието

the-building-from-theВчера се върнах от пътуване по Южното Черноморие. Нямаше как да не забележа замръзените строителни обекти – някои на плажа, други на километър или два от него. Без значение разстоянието, факт е, че след вълната, която спря незаконното строителство и след еко протестите, които подкрепях на 100% в момента на много места се издигат грозни скелети на сгради, разбити корпуси на хотели, ровове с тръби и обрасли пясъчни площадки.

Гледката е доста неприятна и разваля иначе уникалния морски пейзаж. Лошото в случая е, че много от тези полуготови здания никога няма да бъдат махнати оттам и ни оставя безучастни свидетели на едно дълго саморазрушение. А то неотменно ще отнеме много години, тъй като бетонът не подлежи лесно на ерозия.

Независимо спрените обекти свръх строителството много си личи. Най-големият фурор е  по крайбрежието от Варна до Бургас. Освен това на много места се издигат и абсурдни селища в… нищото. Лично аз никога не бих си наел или купил  апартамент в затворен хотелен комплекс насред къра. Смятам, че там опасността от крадци е доста по-голяма, ще ми трябва кола, за да ходя на плажа и ще имам големи разноски по поддръжката докато ме няма. Неудобно е и за деца. Но всеки човек си има различен вкус и не осъждам тези, които биха почивали на такива места. За мен обаче подобно строителство е безполезно. Доказателство за твърдението ми? Ами, ако пътувате вечер натам сами ще забележите, че повечето такива хотели остават с тъмни прозорци и празни тераси. Демек почивната база е много по-голяма, отколкото са посетителите по морето. Тъжно… а можеше да има толкова красиви плажове с дюни и гори…

Google+ Comments