Затворените градове

Мистика около мястото – определено това е фактор при избора на дестинация на истинските пътешественици. Да посетиш локация, която е трудно достъпна, е емоция, помнеща се цял живот. Затова за да избягаме от познатите ни Дубай и Бали, създадох този текст с няколко затворени града с ограничен достъп. Това означава, че до тях не се допускат или е съвсем малък шансът да достигнат други хора, освен местното население.

Започвам от Мека и Медина, които се намират в Саудитска Арабия. До там имат достъп само групи от просветени мюсюлмани. Причината е, че това са родните земи на Аллах и се смятат за свещени. Те са обсипани с култура и архитектура, от най-голямата джамия в света и черния куб. Всичко това определено ще е атрактивно за туристите, но местната власт не мисли така и защитава магията на исляма.

Следващият затворен град е Пхенян в Северна Корея. Сигурен съм, че щом сте прочели името на държавата, то вече сте се замислили за всички ограничения, които дебнат. И все пак да ви припомня, че в столицата може да достъпите само с гид и туристическа група. Доскоро мобилните телефони бяха забранени, но вече може да се използват за снимки, обаче без интернет. А също и след това техниката ще се провери за това дали сте изпълнили условията за фото заснемане.

Следващ в списъка е град Саров, който е в Русия. В това населено място изобщо не се допускат туристи, а само много близки роднини на живущите там. Причината е, че в Саров се намира центърът на ядрената индустрия в страната, което се смята и за отбранителна техника. Местното население е изградено от хора, които работят в централата. А техните семейства се трудят по обектите, необходими за нормалния живот – магазини, аптеки, болници и т.н.

Накрая завършвам с Ашхабад в Туркменистан. Въпреки че е бил част от СССР, сега е отделна държава, смятана за една от най-затворените за външни лица в света. Може да я посетите чрез специална туристическа агенция, която разглежда кандидатурата и изпраща покана за престой. А правилата много приличат на тези като в Северна Корея.

Google+ Comments