Най-високият водопад на Балканите

В желанието си да видим колкото се може повече от света около нас, понякога имаме склонност да не забелязваме онези интересни забележителности, които са на една ръка разстояние. И понеже са толкова близо, все си мислим, че можем да отидем по всяко време и все не стигаме дотам. Знам, че всеки от нас има желание да пътува. Аз самият бих пътувал постоянно, стига да имам тази възможност. Но нямам… затова от време на време си скитам по родна земя и любимо ми е едно планинско местенце с приветлива хижа с ярко зелен покрив и огромен водопад зад нея. Може би вече се досещате, че говоря за хижа „Рай“ и Райското пръскало.

Rayskoto-pruskalo-waterfall-2

Според скромното ми мнение хижа „Рай“ е най-известната у нас. Разположена е на 1430 м надморска височина в централната част на Стара планина, известния резерват „Джендема“. В подножието на вр. Ботев откъм южната му страна е и от хижата до върха можете да се качите за около 3 часа пеша. За мен обаче най-ценното в целия този приказен район е Райското пръскало… най-високият водопад на Балканите.

Най-високият водопад на Балканите ли? Да! И той се намира в България. Мусала също е най-високият връх на Балканския полуостров, ако не знаете 😉

Та относно водопада. За него се тръгва или от бивака на Бяла река или от област „Паниците“, която е малко над Калофер. Ако се придържате към маркировката и вървите спокойно, ще стигнете до „Рай“ за около 4-5 часа. На връщане ще вървите още 4 часа. Преходът е дълъг, но за сметка на това разнообразен. А ако имате желание да се качите и до Ботев, най-удачно е да спите или в споменатата вече хижа със зелен покрив или на палатки пред нея. Който и вариант да изберете, гарантирам ви че ще си струва усилията. Споменах ли, че Райското пръскало е високо 124,5 метра? Гледката, която ви се открива, е просто приказна, няма да можете да откъснете очи от нея!

Google+ Comments