Островът на древните митове

mythsЗа женската отмъстителнос и ревност са се носели легенди още от древни времена. Безспорен лидер в това отношение обаче е древногръцката богиня Хера. Преценете сами. Узнавайки за поредната изневяра на Зевс, който в интерес на истината бил доста палав и неверен, тя обръща целия си гняв и изобретателност към съперницата си, забранявайки на земната твърд да даде място, на които момичето да може да роди. Тогава Латона – така се казвала девойката – се обръща за помощ към плаващия остров Делос, заобикаляйки забраната на главната древногръцка богиня. Именно на този малък остров тя ражда близнаците Артемида и Аполон.

Йонийците, колонизирали това късче земя през 10 в., превръщат града в център на култа към златокосия бог Аполон и всяка година провеждали пищни тържества в негова чест.

В историята на Делос има страници на независимост и робство, на възход и падение.

Днес на това малко късче земя, чиято площ е всичко на всичко 3.2 кв. км, хора на практика няма – според данни от 2001 година населението му е едва 14 души. Някога процъфтяващият и богат град остров се е превърнал в безлюден музей на античността под открито небе по средата на синьото море.

Сред разрушените му светини е храмът на Аполон, в който освен статуите на красивото божество се намира и съкровищницата на Делоския съюз. Наблизо са разположени и храмът на сестрата на Феб – Артемида и Колонната зала. На върха на планината Кинф в древността били светилищата на Зевс и на Хера, а на един от склоновете й даже се намерило място за поклонение пред боговете на Египет и Сирия.

Археолозите са открили тук и това, което някога са били храмовете на Тритон и Хера, Терасите на лъвовете, на които на постаменти са застинали девет мраморни хищника, пазарния площад, руините на стадион и амфитеатър. А покрай тях останките от жилищни домове, много от които са богато украсени с мозайки и стенописи.

И единственото условие да видите тази красота, е да го направите през деня – нощуването на туристи тук е забранено.

 

 

 

Google+ Comments