Знаете ли столиците на различни страни?

Колко държави има на нашата планета? Не ви ли е любопитно да разберете? Все пак ние също сме част от населението на Земята, чиято територия е разпределена между… не са ли 196 международно признати държави? Или са по-малко? Всъщност опитах се да намеря отговора на този въпрос, но това, което открих, се оказа недостатъчно. Източниците са несигурни, информацията е неточна и няма нищо категорично – това е моят извод.

Зачетох се обаче за по-неизвестните държави и част от тях откровено ми привлякоха вниманието. Може би сте чували за някои, а за други – не. Нека да проверим.

В Европа би трябвало да са ни познати повечето страни с техните столици. Тези, които на мен са ми по-трудни за запомняне, са двойките: Естония-Талин, Латвия-Рига, Литва-Вилнюс, Молдова-Кишинев, Лихтенщайн-Вадуц. По на изток към Азия вече става по-сложно. Знаете ли например коя е столицата на Монголия – казва се Улан Батор. Куала Лумпур е на Малайзия, Найпидо на Мианмар, а на Шри Ланка се нарича Шри Джаяварданапура Коте. Има и други, но нека спрем с азиатските дотук.

Да видим какво е положението в Африка. Там също не е много лесно да се ориентираме на политическата карта. Има 58 признати държави, но колко от тях можем да назовем поименно? Аз лично не много, защото дотам се простират знанията ми. Това, което може да ни изненада за Севера Америка, е, че там има общо 23 държави и 18 зависими територии. Не се изчерпват само със САЩ и Канада, а? В Южна Америка съотношението е 12 независими държави на 3 зависими. А подозирате ли колко общо са независимите страни и владения в Океания? Те са 20.

Ако  случайно искате да си припомните и други по-непознати държави с техните столици, разгледайте тази политическа карта на света. Уголемява се в значително по-голям мащаб, като кликнете върху нея.

txu-oclc-264266980-world_pol_2008-2

Google+ Comments