Богатствата на Египет

bogatstvaДнес потегляме към една от най-прочутите съкровищници на света. Към музея на египетската столица Кайро, където е събрана най-голямата в света колекция на изкуството на тази древна страна.

Музеят разполага с богата колекция от културни ценности от династичния период. В залите и в галериите му се намират над 150 000 експоната.

Още на входа гигантски скулптури, които изобразяват Аменхотеп III и жена му Тиа, посрещат посетителите.

На първия етаж са изложени творбите от амарнския период. Те са най-реалистични от всичко, което е било създавано в Египет до и след тях.

На втория етаж пък са разположени съкровищата от гробницата на Тутанкамон. Тя е открита през 1922 г. в Долината на царете, близо до град Луксор и се превръща в археологическата сензация на 20 в. Гробницата на фараона се явява единствената, която е намерена неограбена и недокосната, на практика в първоначалния си вид. Скъпоценностите, открити вътре, били толкова много, че свидетели твърдят, че били необходими цели пет години, за да бъдат транспортирани до музея. В залата, където се намират днес съкровищата й, има стотици впечатляващи предмети, но сред тях най-много се открояват четирите позлатени дървени ковчега; трите саркофага – единият от тях е от разпопено злато и тежи 110 килограма; известната в цял свят посмъртна маска на Тутанкамон, направена от злато и точно възпроизвеждаща лицето на младия владетел, който умрял едва на 18 г.; и още един наистина безценен експонат – тронът на великия фараон – позлатен и украсен със скъпоценни камъни, неговите подлакътници са във вид на змии, а от двете страни на седалката са разположени лъвски глави, на гърба на трона е изображението на самия владетел и на любимата му жена.

Неотдавна, след известно прекъсване, отново беше открита и залата с царските мумии. Във витрините, където са изложени, е създаден микроклимат, който е напълно отговаря на този в Долината на царете. Тук могат да се видят мумиите на 11 египетски владетели, най-известните между които Рамсес II, Тутмос II и Сет I.

Всичките експонати в музея са подбрани от стотиците хиляди, които се пазят в касите.

Естествено изложено е най-доброто и не е чудно, че то поразява посетителите с недостижимото майсторство на древните скулптори и художници.

 

Google+ Comments