Орлин Алексиев

Рали Дакар и Орлин Алексиев

Рали Дакар е ежегодно многодневно офроуд състезание. Известно е с тежките си маршрути, високия адреналин и много интересни участници. Основател е Тиер Сабен, който на едно друго състезание се губи с мотора си в либийската пустиня. Така му хрумва идеята, че подобен тип надпревара ще бъде изключително интересна и ще привлече много публика и участници. И е бил прав, защото то привлича не едно българско участие, но този, който записва най-доброто постижение за българския флаг е Орлин Алексиев – общински съветник и любител на екстремните преживявания.

Началото и краят на ралито варират през годините, тъй като се определя от икономически, политически и други причини. Първото състезание рали Париж-Дакар се провежда само една година след, като на Тиер Сабен му хрумва идеята за организирането на подобно събитие. То стартира на 26 декември 1978-а година и привлича 182-ма ентусиасти, които имат амбицията да преминат маршрут с дължина 10 000 км. през Франция, Алжир, Нигер, Мали, Горна Волта и Сенегал.

През годините участват и много известни личности, които са решили да вдигнат адреналина си и да рискуват здравето си – артисти, певци, автомобилни състезатели, футболисти и дори кралски особи. Като едни от по-известните имена са тези на Албер II, принц на Монако, Каролина Монакска, принцеса на Хановер и сестра на Албер ІІ, Марк Тачър, син на Маргарет Тачър, артистите Жан-Пол Белмондо, Клод Брасьор, Шантал Нобел и много други.

Председателят на Съвета за управление на Специализирания общински приватизационен фонд Орлин Алексиев прави първото си участие в надпреварата през 2013-а година. Той се състезава с автомобил BMW X1 Proto с най-добро класиране до момента – 17-то място в класа и 61-то в генералното класиране. 34-то издание на ралито се проведе в продължение на 2 седмици  през три държави в Южна Америка, като премина в – Перу, Аржентина и Чили, в Атакама и прекоси най-високия проход в Андите, дюни, долини, проходи и др. като дневните етапи са между 500 и 800 километра.

През следващата година отново участва в следващото издание на най-тежката офроуд надпревара в света, но проблеми с качеството на горивото не му позволяват втори успешен финал.

А ти фен ли си на Рали Дакар?

Google+ Comments