Забележителните природни забележителности

rozovoto-ezero-hiliar-lake-hillierНа света има толкова невероятни места, за които, обзалагам се, малко хора подозират. Намирам за положително, че в мрежата се споделят снимки на „10 изоставени места“, „20 невероятни места“, „30 страшни местности“ и подобни.  Така поне повечето хора научават по нещичко ново за света, в които живеем. И все пак, някой, който се е ровил в Интернет колкото мен, за да пише за изкусителни туристически дестинации няма как да не забележи, че остават много неизследвани и незабелязани обекти или местности.

3 ми е любимо число, за това днес ще отбележа 3 природни образования, създадени, за да спират дъха. Те продължават да ни  изумяват макар хиляди години след създаването си.

1. Розовото езеро. Хилиър е необичайният воден базсейн на остров Мидъл в Западна Австралия. Известно е с розовите си води, за които още никой не знае причината. Последната експедиция с цел проучване е направена през 1950 година, когато екип от учени се надявал да открие в съдържанието на водите пигментни водорасли, за които се знаело, че оцветяват водните басейни, или някакъв друг химичен елемент, но уви. Неоткрита остава причината за необичайния розов цвят.str3c

2. Окото на Сахара. Известно още като Окото на Африка или Биволското око е едно от най-впечатляващите природни образования, обект на много хипотези. Открито е от космоса и се използва за ориентир на астронавтите. Прилича на огромно езеро с хвърлен камък, след който са получени концентрични кръгове в диаметър 50 км.

10-Данакил3. Ад на Земята. Така наричат пустинята Данакил . Това е едно изключително красиво място с ландшафт сякаш от друга планета и също толкова опасно. Причината: намира се точно където голямата Аравийска тектонска плоча се разделя на две – Сомалийска и Нубийска. Заради това земетресенията там са почти постоянни, а разломът е изпъстрен с множество действащи малки вулкани, токсични газове и серни езера.

Google+ Comments